9,2
1.049 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Proace-City-Electric-exterieur-Proace-Electric

Elektrische bedrijfswagen: de verstandige keuze

Steeds meer stadscentra worden emissievrije zones

Nederland telt ongeveer een miljoen bestelwagens die allemaal door bedrijven zijn aangeschaft om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. Voor veel ondernemers is een bedrijfswagen zelfs onmisbaar. Maar wat als je met je bedrijfswagen geen toegang meer hebt tot je werkgebied, of wordt uitgesloten van inschrijving voor aanbestedingen? Dat kan grote gevolgen hebben. Lees hier waarom een elektrische bedrijfswagen, zoals de Toyota Proace City Electric, juist nu een verstandige keuze is.

Emissievrije zones

Het jaar 2025 mag dan nog vrij ver weg lijken, toch is de impact ervan al merkbaar voor bedrijven met bestelwagens. Nederlandse steden mogen vanaf dat moment gebieden aanduiden als emissievrije zones. Op enkele uitzonderingen na moeten alle bedrijfswagens dan uitstootvrij zijn om deze zones binnen te mogen. Inmiddels hebben 29 steden al toegezegd om per 1 januari 2025 zo’n emissievrije zone in te voeren, waaronder de vijf grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Toyota-Proace-City-Electric-driekwart-rechtsachter-
Toyota-Proace-City-Electric-interieur-dashboard
Fiscale voordelen

Een elektrische bedrijfswagen brengt ook financiële voordelen met zich mee. Behalve dat opladen voordeliger is dan tanken, betaal je sowieso tot eind 2024 geen wegenbelasting (MRB) en het onderhoud is aanzienlijk voordeliger. Dat vertaalt zich ook in een gunstig leasetarief. Daarnaast betaal je minder bijtelling als de bedrijfswagen ook voor privéritten wordt gebruikt, namelijk 16% over de fiscale waarde van het voertuig tot € 30.000 (voor het bedrag boven de € 30.000 geldt een bijtellingspercentage van 22%). De geldende bijtelling op het moment dat de bedrijfswagen wordt geregistreerd, geldt bovendien voor een periode van vijf jaar.

Subsidie en MIA

Nog een reden om nu over te stappen op een elektrische bedrijfswagen: ondernemers profiteren van 45% milieu-investeringsaftrek (MIA) over de volledige voertuigwaarde minus 11.000 euro. Daarnaast kunnen ondernemers vanaf begin 2024 weer subsidie (SEBA) krijgen mits de bedrijfswagen voldoet aan een aantal voorwaarden. Het gaat dan om een subsidie van 10% of 12% van de catalogusprijs exclusief BTW, afhankelijk van het aantal werknemers van de onderneming. Bij koop of Financial Lease moet de ondernemer zelf subsidie aanvragen bij de RVO. Bij Operational Lease moet de leasemaatschappij de aanvraag indienen.

Toyota-Proace-City-Electric-exterieur-rijdend
Investering in de toekomst

Door nu de overstap te maken naar een elektrische bedrijfswagen, zoals de Toyota Proace City Electric, is elektrisch vervoer eerder geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsactiviteiten en heb je straks onbelemmerd toegang tot alle stadscentra in Nederland. Bovendien investeer je daarmee ook in de toekomst van de onderneming. Klanten, toeleveranciers en andere partijen stellen steeds hogere eisen ten aanzien van duurzaamheid. Zonder elektrische bedrijfswagens in de vloot worden bedrijven steeds vaker uitgesloten van inschrijving voor aanbestedingen en wordt het steeds moeilijker om grote contracten binnen te halen en samenwerkingen te sluiten.

Toyota-PROACE-Electric-exterieur-Fastned
Geen compromissen

Mede dankzij de snelle ontwikkeling van de techniek en overheidsstimulering nemen vraag en aanbod toe. Er zijn steeds meer elektrische bedrijfswagens zonder compromissen ten aanzien van laadruimte en -vermogen en inzetbaarheid. Zoals de Toyota Proace City Electric. Zijn actieradius tot 275 km is voldoende voor de meeste ondernemers, terwijl de batterij in 5 uur weer volledig is volgeladen bij een regulier laadpunt. Snelladen langs de snelweg kan ook. Dan is de batterij zelfs binnen 30 minuten tot 80% opgeladen. Daarbij komt ook nog een garantie van 10 jaar op zowel de auto als de batterij!

Vanaf 34.500 euro

De Toyota Proace City Electric is dus ideaal voor stadsritten, met een compact ontwerp en keuzes uit verschillende lengtevarianten en aantal zitplaatsen. Hij kan twee Europallets vervoeren en heeft een laadcapaciteit tot 825 kg. En in het weekend? Dan passen mountainbikes of racefietsen zo achterin. De Toyota Proace City Electric is leverbaar vanaf 34.500 euro exclusief BTW. Ontdek en configureer de Proace City Electric op Toyota.nl.

Toyota-proace-city-verso-ev-interieur-achterbank
Inschrijven Toyota nieuwsbrief Meer info over de Proace City Electric