9,2
1.086 beoordelingen
Terug naar overzicht
GR Yaris in productie

GR Yaris in productie!

Krachtigste en snelste Yaris ooit

26 augustus 2020 is een dag die we niet snel zullen vergeten. Op die dag ging de allereerste GR Yaris de openbare weg op. De GR Yaris is de krachtigste en snelste Yaris die we ooit in productie namen. Mét de krachtigste 3-cilinder benzinemotor ter wereld!

Straatversie van Yaris WRC

De GR Yaris wordt door Toyota GAZOO Racing geproduceerd in de Toyota Motomachi-fabriek in Toyota City, Japan. Zoals je wellicht weet, is GAZOO Racing onze autosportdivisie die met succes meedoet aan onder andere het wereldkampioenschap rally (WRC, World Rally Championship). De GR Yaris kun je beschouwen als de straatversie van de Yaris WRC, de rallyauto die in 2019 het wereldkampioenschap pakt met Toyota coureur Ott Tänak. Zijn 3-cilinder benzinemotor levert maar liefst 192 kW/261 pk en 360 Nm. Hiermee is het de krachtigste 3-cilinder ter wereld!

Toyota-neemt-krachtigste-Yaris-ooit-in-productie-555-S1.jpg
Toyota-neemt-krachtigste-Yaris-ooit-in-productie-555-S2.jpg
‘GR Factory’

Een deel van de Motomachi-fabriek in Toyota City is omgedoopt tot ‘GR factory’, bedoeld voor de productie van Toyota GR sportauto’s. Hier vind je niet de gebruikelijke lopende band die doorgaans in autofabrieken te vinden is. De afzonderlijke productieruimtes staan met elkaar in verbinding door Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s). Hierdoor zijn we in staat heel stijve carrosserieën te maken – essentieel voor sportauto’s – en kunnen we een uiterst nauwkeurige montage garanderen. Met een reguliere productielijn is dit een uitdaging.

Takumi

Voor de productie van de GR Yaris hebben we Toyota’s meest hoogopgeleide en ervaren technici bijeengebracht. Deze gedreven medewerkers worden takumi genoemd. Ze zijn het best te vergelijken met ambachtslieden die uitblinken op hun vakgebied. Hun vakmanschap staat niet ter discussie. Behalve voor de productie van de GR Yaris gebruiken we de ‘GR factory’ ook voor het opleiden van deze takumi.

Toyota-neemt-krachtigste-Yaris-ooit-in-productie-555-S3.jpg
Toyota-neemt-krachtigste-Yaris-ooit-in-productie-555-S4.jpg
Topsnelheid: 230 km/uur

Hoe exclusief de GR Yaris ook is, hij is te koop. Dan krijg je de snelste Yaris in serieproductie. Mét een begrensde topsnelheid van 230 km/uur. Het sprintje van 0 naar 100 km/uur kost je slechts 5,2 seconden. Bovendien beschik je over een lichtgewicht GR-FOUR 4x4-aandrijflijn zodat je op elke ondergrond grip houdt. In november 2020 komen de eerste exemplaren naar Europa. Uiteraard ben je bij de Toyota dealer ook van harte welkom voor de reguliere Yaris. Die rijdt sportiever dan ooit!

Meer info over de GR Yaris Inschrijven Toyota nieuwsbrief