9,2
1.086 beoordelingen
Terug naar overzicht
01-Toyota-GR-86-tijdens-Goodwood-Festival-of-Speed-James-Lynch-hero_.jpg

Toyota GR 86 naar Goodwood!

Neemt deel aan beroemde Goodwood-heuvelklim

De nieuwe Toyota GR 86 beleeft zijn dynamische werelddebuut tijdens het beroemde Goodwood Festival of Speed (8-11 juli 2021). Bezoekers van het evenement kunnen de sportcoupé van dichtbij ervaren in de ‘First Glance Paddock’. Ook doet de GR 86 mee aan de beroemde heuvelklim van Goodwood!

Goodwood Festival of Speed

Het Goodwood Festival of Speed is misschien wel het leukste auto-evenement ter wereld. Op het terrein van Goodwood House in West Sussex (Engeland) ligt een heus circuit inclusief een heuvelklim. Het is bovendien een prachtig, glooiend terrein, perfect voor het organiseren van een autoshow. Dat gebeurt dan ook al jaren. En met succes, want tijdens de topjaren komen er dik 200.000 mensen op af. Kortom: het perfecte evenement om de nieuwe Toyota GR 86 voor het eerst te laten zien aan het grote publiek.

02-Toyota-GR-86-tijdens-Goodwood-Festival-of-Speed-James-Lynch.jpg
03-Toyota-GR-86-tijdens-Goodwood-Festival-of-Speed-James-Lynch.jpg
Voorganger GT86 extreem populair

De nieuwe Toyota GR 86 werd in april 2021 voorgesteld. Toen was het direct duidelijk dat hij trouw bleef aan de kernwaarden van de vorige GT86, waarvan tot op heden al meer dan 200.000 exemplaren verkocht zijn. Ook de GR 86 is een toegankelijke en gemakkelijk te besturen sportcoupé die zijn bestuurder trakteert op puur rijplezier. De afmetingen van de Toyota GR 86 zijn bijna identiek aan die van de GT86, maar de 50 procent toegenomen torsiestijfheid zorgt voor een nog scherpere handling en besturing.

04-Toyota-GR-86-tijdens-Goodwood-Festival-of-Speed-James-Lynch.jpg
Achterwielaandrijving, motor voorin

De Toyota GR 86 heeft een klassieke sportauto-opstelling met de motor voorin en achterwielaandrijving. Deze boxermotor heeft een inhoud van 2,4-liter (was 2,0-liter) en is krachtiger dan voorheen. Tijdens de ontwikkeling lag de focus vooral op gewichtsbesparing. Dit heeft geleid tot het gebruik van aluminium voor het dak en diverse carrosseriedelen. Dit maakt de Toyota GR 86 tot de lichtste vierzits coupé in zijn klasse met een (voorlopig) leeggewicht van 1.270 kilogram.

Link met autosport

De sportcoupé is ontwikkeld door Toyota GAZOO Racing en na de GR Supra en GR Yaris het derde GR-model dat wereldwijd op de markt komt. De link met de autosportafdeling GAZOO Racing is goed merkbaar, want onder meer de aerodynamische eigenschappen van de luchtinlaten aan de voorkant en de skirts onderaan de portieren zijn rechtstreeks afgeleid van de autosport. De wielophanging van de GR 86 bestaat uit MacPherson-veerpoten aan de voorzijde en dubbele draagarmen achter. Verder rolt het model op 18-inch wielen met 215/40R18-banden.

05-Toyota-GR-86-tijdens-Goodwood-Festival-of-Speed-James-Lynch.jpg
06-Toyota-GR-86-tijdens-Goodwood-Festival-of-Speed-James-Lynch.jpg
Goodwood bekend terrein voor Toyota

Toyota was al vaker te gast op het Goodwood Festival of Speed. In 2012 kwam er de Toyota GT86 in actie en in 2018 beleefde de Toyota GR Supra daar zijn dynamische werelddebuut. Van 8 tot en met 11 juli 2021 komt de nieuwe Toyota GR 86 in actie, nog voor de officiële Europese marktintroductie. Details daarover maakt Toyota in een later stadium bekend.

Hou me op de hoogte Inschrijven Toyota nieuwsbrief